3 slags nytår verden over

Nytår

Når vi i Danmark fejrer nytår, så gør vi det på den typiske vestlige måde. I de vestlige lande har vi alle sammen igennem en lang række år brugt den samme kalender – eller rettere de samme kalendere, da vi faktisk har skiftet et par gange i løbet af de sidste par årtusinde. Ikke alle lande har været lige hurtige til at skifte, også i den vestlige verden, men vores kalender er efterhånden ved at være den primære i alle lande i verden. Det betyder dog ikke, at man i andre lande er holdt op med at fejre nytåret fra den gamle kalender. Det er ofte en nyttig og god oplevelse at lære om andre kulturer og deres traditioner, så for at give dig en bedre ide om, hvordan nytåret bliver fejret i andre lande i forhold til, hvad vi er vant til i Danmark, har vi set nærmere på nogle af de former for nytår, der bliver fejret rundt om i verden.

Vi starter med den danske, så vi har et udgangspunkt for diskussionen og sammenligningen. I Danmark er fyrværkeri nok dét, de fleste ville nævne, hvis de blev spurgt om, hvad der sker nytårsaften. Hvis man spørger nærmere, finder man dog hurtigt ud af, at der er langt vigtigere ting end fyrværkeri på spil. Den anden ting folk nævner er typisk dronningens nytårstale eller den korte film med den fulde tjener og den gamle 90-årige. Nogle husker nok bedst, at deres postkasse bliver sprængt i tusinde stykker hvert år, mens andre bliver nødt til at vaske alverdens forskellige farver af deres vinduer, bil eller hvad end der bliver udsat for fyrværkeri dét år. Vigtigst af alt har vi den danske hygge, som stadig når høje niveauer selv en uge efter juleaften, for slet ikke at snakke om den lækre mad, de søde sager og de uundgåelige bordbomber.

I Thailand fejrer de også nytåret ifølge vores kalender, men de har samtidig et nytår i april, som følger deres egen gamle kalender. Det finder sted fra d. 13. til d. 15. april hver år, hvor der bliver sprøjtet med vand fra alle sider og på alt og alle. Det er ikke så meget en hyggelig dag som en festlig dag, men det hænger jo nok sammen med, at det rent faktisk er en festival.

Vietnam fejrer nytåret på stort set samme tid som Kina, da de gennem mange år er blevet indflydet af deres nordlige nabo. Det har noget med månen at gøre, men det vigtigste er ligesom i Danmark familie og venner. Til Tét som det hedder tager alle hjem til deres familie, hvor de slapper af og drikker øl. Derefter kører de rundt på deres motorcykler til andre familiemedlemmer og venner, hvor de drikker mere øl og eventuelt lidt hjemmebrygget risvin eller lignende – og selvfølgelig nogle søde sager. På de punkter minder det vietnamesiske nytår meget om det danske, men der sker nok flere ulykker, når alle kører fulde rundt på deres motorcykler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *